Cardio

Guide: find de rigtige løbesko til dig


Vinteren banker på døren, og der er efterhånden ikke flere blade tilbage på træernes grene. Det kølige og mørke vejr indbyder til indendørshygge på sofaen med stearinlys, tæpper og en god bog. Men faktisk er der flere årsager til, at man med fordel kan trække i løbeskoene i vinterhalvåret. Det eneste, det kræver, er en lidt tykkere løbejakke, handsker, hue og den obligatoriske refleksvest, hvis du bevæger dig ud på vejene efter mørkets frembrud. Samtidig vil den kølige friske luft rense hovedet efter en lang dag på arbejdet eller studiet. Du kan altså med fordel hoppe i løbeskoene, også selvom temperaturen daler udenfor.

Valg af løbesko er afgørende i forhold til løbeglæden og har stor betydning for, om løbeturen bliver en god eller dårlig oplevelse. Når man vælger løbesko, er der flere faktorer, der spiller ind – blandt andet din løbestil, ønsker til skoen, samt hvor du løber henne.

Valg af løbesko

Når du begiver dig afsted for at finde din optimale løbesko, er det første, som du skal gøre dig tanker om,  din løbestil og din fods pronationsbevægelser. Dette er afgørende i forhold til, hvor skoens støtte skal være koncentreret for at yde mest optimal aflastning. Undersøgelser viser, at omkring 25 % af danskernes løbestil kategoriseres som ”neutrale” løbere, 75 % som ”over-pronation”, altså at de hælder indad ved løb og dermed øger belastningen på indersiden af foden, og kun omkring 2 % som ”under-pronation”, som indikerer, at belastningen er på fodens yderside. Er du i tvivl om din løbestil, kan du enten starte med en neutral løbesko og investere i indlægssåler, som giver dig den optimale støtte ved pronation. Her udbyder blandt andet Align Footwear såler, som sætter fokus på det belastede område, du kan læse mere om sålerne her: https://alignfootwear.dk/derfor-virker-det/pronation/.

 

Hvor løber du henne?

Hvor henne du løber er ligeledes afgørende i forhold til dit valg af løbesko. Dette skyldes, at underlaget, som du løber på, kan være særligt hårdt at løbe på og derfor mere belastende for din ankel og pronation.

  • Ujævnt/blødt underlag: hvis du primært løber på ujævne veje eller små stier i skoven, kan du med fordel vælge sko med dybe riller i sålen. Dette for at sikre det mest optimale vejgreb, så du ikke glider, mens du løber. Det danske vinterhalvår byder som regel på en masse regn og slud, og derfor er det en god idé at vælge løbesko i vandafvisende materialer og en gummisål, så skoen holder længere. På det ujævne underlag er der ikke i samme grad behov for støddæmpning, som hvis underlagt var hårdt.
  • Hårdt underlag: hvis du primært løber på veje, fortov og hårdt underlag skal du gå efter en løbesko med god støddæmpning, særligt hvis du i forvejen er bevidst om, om du har tendens til over- eller under-pronation. Det bløde materiale, som sikrer støddæmpningen, vil afhjælpe belastningen.

Hvis du som så mange andre både løber på stier og veje, kan du med fordel investere i pronation indlægssåler til skoene, så du altid har den optimale støtte, når du løber.

 

 

Fitness
Hjemmetræning: tips til køb af løbebånd
Træningsudstyr
3 gode grunde til at dyrke yoga
Træningsudstyr
Sådan kan du træne, når det passer dig
There are currently no comments.