6 CARDIO FEJTAGELSER • Fitnessinfo.dk

6 CARDIO FEJTAGELSER

Mange danskere dyrker cardio træning for at forbrænde fedt. Måske er du en af dem, og måske har du hørt nogle forskellige teorier angående de bedste metoder til at forbrænde fedt – såsom at cardio træning ved lav intensitet er mere effektivt end ved høj intensitet, eller at det er bedst at dyrke cardio på tom mave?

Mange professionelle udøvere og rådgivere indenfor fitness har en masse forskellige teorier, og det kan være utroligt svært at finde rundt i de mange informationer som alligevel bare ender som misforståelser. Vi har derfor forsøgt at samle nogle overordnede retningslinjer og dermed lavet en simpel liste med løsninger til nogle af de almindelige fejltagelser og formodninger omkring cardio og fedtreducering.

Det skal siges, at rådene til de 6 fejltagelser og misforståelser er vejledende, men forhåbentligt bliver du en hel del klogere på, hvordan forskellig cardio træning påvirker din fedtforbrænding.

1. Troen på at cardio træning ved lav intensitet er bedst

Hvis du udelukkende træner ved lav intensitet, så vil din puls ikke komme højt nok op til, at din krop får særlig meget ud af træningen.

Løsning: Prøv med intervaltræning som alternativ (kombineret træning ved lav og høj intensitet). Når du f.eks. sprinter i 1 minut og går i 2, så forbrænder du fedt langt mere effektivt. Hvis man skal gøre det simpelt, så kan man sige, at jo højere en puls man har, imens man træner, desto flere kalorier vil man forbrænde. Man siger gerne, at 20 minutters træning ved lav intensitet forbrænder ca. 100 kalorier, hvorimod 10 minutters cardio træning ved høj intensitet forbrænder 160 kalorier. Dermed forbrænder man i alt mere fedt under træning ved høj intensitet.

Hvis du tager anaerobisk træning (hvor du forbrænder energi uden ilt), som f.eks. højintensivt sprint i 1 minut, og kombinerer det med aerobisk træning (hvor du forbrænder energi med ilt), som f.eks. lavintensiv gang i 2 minutter, så øger du dit stofskifte selv efter endt træning, således at du rent faktisk forbrænder kalorier og fedt i flere timer efterfølgende.

2. Indtage en energibar/drik før en omgang cardio

Hvis du gør det, så ender du bare med at forbrænde de kalorier, du lige har indtaget, inden du når til forbrændingen af dine alleredeeksisterende fedtceller. Du modarbejder altså dig selv meget, hvis dit mål er at forbrænde fedt og opnå et effektivt vægttab. Husk at energibarer primært er designet til træning, hvor stor udholdenhed er påkrævet – der er derfor sukker og evt. fedt i, som giver en masse kalorier (ikke godt i dette tilfælde).

Løsning: Du bør i stedet indtage en lille snack med lavt kalorieindhold omkring 1 time før, at din cardio træning begynder. På den måde giver du din krop mulighed for- og tid til at fordøje kalorierne. Der findes mange ting, som du kan spise som denne lille snack, eksempelvis et æble og en halv kop fedtfattig yoghurt eller hytteost. Du mister altså ikke energien, og de få kalorier, som du indtog i dit lille preworkout måltid, vil hurtigt blive forbrændt under en moderat- eller højintensiv cardio træning.

3. Troen på at en kort og hurtig cardio træning forbrænder fedtceller

Hvis man har i sinde at forbrænde fedt og tabe sig hurtigt, så skal man huske, at man først begynder at forbrænde fedtceller efter ca. 20 minutters cardio træning.

Løsning: Et forslag til en omgang cardio træning: Efter du har varmet op ved lav intensitet i ca. 2 minutter på f.eks. et løbebånd eller en spinningscykel, så sæt tempoet op til moderat intensitet i 10 minutter, tag så 2 minutter ved lavere intensitet, så 5 minutter ved høj intensitet og afslutningsvis 5 minutter ved moderat intensitet igen, efterfulgt af 2 minutter ved lav intensitet som cooldown. Det giver en træningssession på 26 minutter. Det er altså ikke engang 2% af din dag – så ingen undskyldning for ikke at komme i gang!

4. Udøve cardio på tom mave

Nogle mennesker er af den forkerte tro, at det automatisk vil hjælpe dem til at forbrænde fedt.

Løsning: Du behøver ikke at sulte dig selv, men det anbefales, at du ikke spiser noget op til 45-60 minutter før træningen. Kulhydrater er mindst 1 time om at blive fordøjet, og fedt tager endnu længere tid at fordøje, nemlig 2-4 timer. Problemet er så, at når din krop afleder energi til fordøjelse, så frarøver den dine muskler en mængde kræfter og gør dermed din træning mindre effektiv.

Så alt i alt bør du ikke sulte. Din krop SKAL have noget brændstof, men som sagt helst ikke op til 45-60 minutter før din træning. Desuden har din krop også løbende brug for væske for ikke at dehydrere, både før, under og efter træningen. Vi tillader os at lave en lille bilanalogi – en bil kan ikke køre fra punkt A til punkt B uden benzin på tanken. Med andre ord; man kommer ikke særlig langt ind i sin træning uden noget “benzin på tanken”, hvis man har fastet i flere timer, specielt ikke hvis man har tænkt sig at udøve cardio træning ved høj intensitet for at forbrænde fedt og tabe sig hurtigt.

5. Forøge din kropstemperatur

Den forkerte tro er, at du vil svede mere, forbrænde flere kalorier og øge dit stofskifte. I mange år rendte brydere rundt og trænede under overophedet omstændigheder, for at smide nogle kilo før en kamp, så de kunne tilpasse sig deres vægtklasse. Problemet var bare, at de fleste tabte kilo var vandvægt og de dehydrerede altså dem selv, hvilket er den helt forkerte måde at tabe sig på, og kan være direkte farligt.

Løsning: Den mest sikre og effektive træningsmetode er simpelthen, at have noget træningstøj eller almindeligt, løstsiddende tøj på under træningen ved en behagelig temperatur (ca. stuetemperatur (ca. 18-21° C)), og udøve en hård men effektiv cardio træning i mindst 20 minutter. Du vil uden tvivl komme til at svede, forbrænde kalorier og fedt på en effektiv måde og tilmed øge dit stofskifte, som nævnt tidligere, så du fortsætter med at forbrænde fedt og kalorier efter endt træning. Prøv det og du vil opdage, at høje temperatur og en masse tykt, varmt tøj ikke er nødvendigt. Dertil kan vi, endnu en gang, ikke understrege vigtigheden af væskeindtag før, under og efter din cardio træning – du må ikke dehydrere!

6. Troen på at cardio træning vil kompensere for dårlige vaner

Overspisning, junkfood og søvnmangel er bare nogle af de dårlige vaner, som mange mennesker overser eller ignorerer under et træningsforløb med cardio træning.

Løsning: Ordentlig og balanceret ernæring, tilstrækkelig søvn (7-8 timer) samt en regelmæssig, opretholdt træning er nødvendigt for at bibeholde vægten eller tabe sig, hvis det er det, man ønsker.

Afsluttende bemærkning: Hvis man vil tabe sig hurtigt og/eller effektivt, så skal man dyrke mere cardio træning, end hvis man vil tage på i vægt. I forhold til at opnå et fedttab er 3-5 omgange cardio træning om ugen, i 20-40 minutter rigeligt. Hvis du vil tage på i vægt, f.eks. i forbindelse med en bestemt sport, så er det nemt nok at opnå uden at udøve meget cardio, men derimod styrketræning 2-3 gange om ugen. Men hvis du har lyst, så beholder du stadig de gode, helbredsmæssige fordele, hvis du udøver cardio træning ca. 2 gange om ugen, i 20 minutter ved lav intensitet (f.eks. ved gang eller lettere jogging), uden at det har den store effekt på din styrketræning.

Opsummering: Højintensiv cardio træning, ordentlig hydrering fra væske, rigtig ernæring samt tilstrækkelig søvn (7-8 timer) er alle vigtige ingredienser i en optimal cardio træning.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 6.6/10 (8 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +3 (from 3 votes)
6 CARDIO FEJTAGELSER, 6.6 out of 10 based on 8 ratings

One Response to 6 CARDIO FEJTAGELSER

 1. auto quotes for Altamonte Springs maj 10, 2017 at 5:50 pm #

  Hi!I also have a laptop Dell Studio 17 and recently installed Ubuntu Hardy Heron 8.04 on it.One issue that I’ve encountered and that apparently you have not is the problem with the numerical keyboard. When I type on the numbers it doesn’t work.Have you done something? Have you a solution?Thanks in advance.Anthony

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)

Skriv et svar

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes